Паска “Традиційна”

Інгредієнти:


8-10 яєць
0,5 л молока
75 г свіжих або 10-15 г сухих дріжджів
150 г вершкового масла
500 г цукру
1 пакетик ванільного цукру
9 склянок борошна
1,5 ч.л. солі без вершини

Приготування:

  1. Опара: Розчинити дріжджі в теплому молоці, додати 1 столову ложку цукру і 2 склянки борошна. Ретельно перемішати суміш і залишити в теплому місці підніматися. Опара має збільшитися втричі.
  2. Тісто: Розтерти яйця з цукром і сіллю, додати до опари та перемішати. Додати борошно, постійно перемішуючи, і замісити не дуже круте тісто. Накрити тісто харчовою плівкою або чистою серветкою та залишити в теплому місці. Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, розтопити масло на водяній бані, додати ваніль та ввести в тісто. Ще раз добре вимісити і дати підійти. Форми для випічки змастити соняшниковою або вершковим маслом, можна покласти на дно шматок пергаментного паперу. Тісто потрібно відривати шматочками та наповнювати форму до половини.
  3. Накрити форми рушником і дати підійти до країв. Потім поставити в духовку і випікати 15-20 хвилин при температурі 180-200 градусів. Відкривати духовку не можна — паски осідуть. Перевірити готовність паски можна за допомогою дерев’яної палички, нею потрібно проколоти тісто, якщо паличка суха — паска готова. Украсити паску можна звичайною білковою або шоколадною глазур’ю з кольоровим «пшеном» або можна зробити різноманітні візерунки з тіста, виліпивши косички, листочки, хрестики та написи.


Творожна паска

Інгредієнти:

5 яєць
1 кг творогу
200 г вершкового масла
200 г цукру
200 г сметани
лимонна цедра
цукати
ваніль
ізюм
мигдаль

Приготування:

  1. Творог протерти через сито, змішати його з маслом, яйцями та сметаною. Все покласти в каструлю, перемішати та поставити на невеликий вогонь. Постійно перемішувати дерев’яною ложкою. Як тільки маса дійде до кипіння, зняти з плити та поставити на лід або у таз з холодною водою. Постійно перемішувати, поки суміш не охолоне.
  2. Додати цукор, ваніль, ізюм, сухофрукти за смаком. Все ретельно перемішати, викласти у підготовлену форму та залишити в холодному місці на 12 годин.

Гарбузова Паска

Інгредієнти:

  • 3 яйця (можна і без них)500 мл молока200 г вершкового масла300 г гарбуза200 г цукру50 г пресованих дріжджів або 10-15 г сухих1,5 кг борошнасіль за смаком1/4 ч.л. ваніліну або пакетик ванільного цукру

Приготування:

Приготування:

  1. Гарбуз помити, очистити від шкірки та насіння, нарізати дрібними шматочками, посипати цукровим піском і залишити стояти до виділення соку, потім відварити у цьому соку на повільному вогні до готовності. Масу протерти через дрібне сито, додати молоко, масло, яйця, цукровий пісок, сіль і розведені у невеликій кількості теплого молока дріжджі. Замісити тісто, поступово вмішуючи невеликими порціями борошно і дати йому піднятися.
  2. Підготовлені форми заповнити тістом до половини, дати йому підійти до повного заповнення форми та випікати в духовці при температурі 180-200 градусів до готовності. Готовність перевірити дерев’яною паличкою.

Мигдальна Паска

Інгредієнти для глазурі:

  • 1 шт білок
  • 20 г цукрової пудри
  • 20 г мигдалевої муки
  • 70 г мигдалю неочищеного

Інгредієнти:

  • 800 г пшеничного борошна40 г дріжджів280 мл молока100 мл вершків 35%230 г вершкового масла2 яйця7 жовтків180 г цукру20 г ванільного цукру150 г лікеру “Марсала”100 г цукатів апельсинових150 г мигдалю неочищеногосіль

Приготування:

  1. У теплому молоці розведіть дріжджі, додайте 100 г борошна і ретельно перемішайте. Накрийте ємність рушником і поставте в тепле місце на годину. Коли опара збільшиться в об’ємі, додайте ще 150 мл теплого молока і 100 г просіяного борошна, ретельно перемішайте і залиште в теплому місці на годину.
  2. Залишене борошно висипте купкою на стіл, зробіть поглиблення в центрі, влийте розтоплене вершкове масло (лише 200 г) і вершки. Додайте жовтки та яйця, цукор, ванільний цукор і сіль. Ретельно перемішайте тісто руками до еластичності, приблизно 20 хвилин. Якщо тісто вийде дуже крутим, додайте трохи теплої води, щоб воно стало м’яким і легко відставало від рук. Додайте до тіста подрібнений в блендері мигдаль, ще раз добре вимісіть, щоб горіхи рівномірно розподілилися. Круглі форми змастіть вершковим маслом, заповніть тістом форми до половини, накрийте рушником і залиште в теплому місці приблизно на 2 години.
  3. Для глазурі збийте білок одного яйця, але не до піни. Додайте до нього мигдалеву муку, акуратно перемішайте, вилийте зверху на тісто і посипте подрібненим мигдалем. Випікайте в розігрітій до 220 °С духовці 10 хвилин, зменшіть температуру до 170 °С і випікайте ще 30-35 хвилин, поки скоринка не стане коричневою.