Борошно належить до тих продуктів, якими прийнято запасатися надовго. Однак, правильне зберігання борошна – це завдання не таке вже просте, як може здатися на перший погляд. Дійсно, борошно має термін придатності 12 місяців, проте неправильні умови його зберігання майже завжди стають причиною появи в борошні неприємної живності або цвілі.

Існує 3 основних фактори, яких необхідно дотримуватися:

  1. Температурний режим
  2. Вологість повітря
  3. Упаковка

При високій температурі в борошні заводиться “кузька”, а при низькій борошно слідується, що призводить до утворення грудочок і до затхлого запаху. Благоприємна температура від +5°C до +15°C. При тривалому зберіганні температура має бути від +5°C до 0°C. Також рекомендується раз на два місяці (в літній період 1 раз на місяць) просіювати борошно. В процесі просіювання борошно стає більш рихлим, збагачується киснем. Тісто виходить однорідним без грудочок, більш пухким і ніжним, краще піднімається.

Оптимальна вологість повітря для зберігання борошна – 60 – 70%. Різке коливання температури повітря та вологості негативно впливає на зберігання борошна. Також приміщення, в якому зберігається борошно, необхідно добре провітрювати.

Борошно зберігають у сухому і чистому приміщенні, де немає сильних сторонніх запахів, оскільки борошно швидко їх вбирає. Приміщення, в якому зберігається борошно, необхідно добре провітрювати. Найкраще зберігати в герметично закритій тарі зі скла або пластику.

За зберігаючимся борошном систематично спостерігають. У випадку зараження комахами-шкідниками борошно просівають і насипають у чисту тару, а заражену тару миють і сушать.